برنامه ریزی ویژه کنکور

محتویات
برنامه ریزی ویژه (جلسه اول)
سلام به دوستان عزیزم و همراهان پرقدرت آکادمی کنکور سبکاد
در گروه آموزشی سبکاد سعی شده است که برای داوطلبین عزیز در مقاطع کنکور سراسری و متوسطه دوم الگو های بسیار جدید و متد هایی کارآمد برای موفقیت هرچه بیشتر شما دانش آموزان گرامی استفاده کنیم تا با آسودگی خیال و با آرامشی بی نظیر به قدم در سبکاد نهاده و با ما فاتح قله کنکور شوید.
بنده دکتر محمد بازوند هستم و امروز قصد دارم که شمارو با روش برنامه ریزی درست و حرفه ای آشنا بکنم. پس با ما همراه باشید چون که این جلسه از مهم ترین جلسات کنکوری ها و بچه های دهمی و یازدهمی محسوب میشه.
مقدمه
سال های زیادی هست که مشاورین عزیزمون در سطح کشور برنامه ریزی هایی رو برای دانش آموزانشون میچینن و دانش آموزان به تبع این برنامه ها شروع به مطاله میکنن و گاه موفق میشن و گاها هم نمیتونن با برنامه ریزی خوب پیش برن و وسط کار از ادامه کار انصراف میدن. آیا تا حالا هیچ کدوم از شما با برنامه ریزی درست خوندید؟ آیا برامه ریزی هاتون رو درست و کامل انجام میدین؟ آیا اجرای درست برنامه ریزی و یا حتی متود برنامه ریزی درست و پایه ای رو میشناسید؟اجرای برنامه ریزی های مختلف چقدر شمارو به موفقیت نزدیک میکنه ؟ از چه برنامه ای باید استفاده بکنم؟ برنامه ریزی شخصی چی هست؟ برنامه Live یعنی چی؟ برنامه اصولی چطوری چیده میشه؟ برنامم رو باید چند روز یکبار دریافت بکنم؟ برنامه کوتاه مدت و برنامه بلند مدت چی هست؟ تمامی این سوالات، سوالاتی هستن که شاید تا الان بهشون فکر کردین و یا شاید اولین باری هستش که دارین بهشون فکر میکنید شایدم هم جواب های متفاوتی برای تک به تک این سوالات دارین و شاید هم اصلا جوابی برای این سوالات مهم و حیاتی ندارین !!!
دوستان عزیزم من قصد دارم که در این مقاله از سایت مشاوره تحصیلی سبکاد نکات ضروری و بسیار اورژانسی که به صورت سریالی و قسمت به قسمت ارایه میشه، برای شما جواب این سوالات رو به همراه راه حل های مناسب رو ارایه بکنم و شمارو از بمب بست های ذهنی و استرس زیادی برای داشتن یک برنامه هدفمند نجات بدم. با من همراه باشید تا مثل همیشه به نوک قله کوه برسیم و فاتح کنکور بشیم.
سوال: برنامه ریزی مناسب باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟
- دارای هدف گذاری بلند مدت و کوتاه مدت باشد
یک برنامه ریزی مناسب باید برای دانش آموزان علاوه بر شرح جزییات کامل برای اجرای روز به روز و دقیقه به دقیقه، باید هدف گذاری های بلند مدت خودش رو هم داشته باشه. بزارید با یک مثال مفهوم و قصد خودم رو براتون کاملا روشن بکنم. فرض کنید که تازه برنامه رو دریافت کردین و برای مثال درس عربی رو شروع کردین به مطالعه، حالا شما باید در ذهنتون این رو بگنجونید که من امروز اگر دارم برای مثال از مبحث ترجمه شروع به مطالعه میکنم و در طول یک جلسه چند ساعت رو باید برای مطالعه خودم زمان بزارم، باید بدونم که مبحث ترجمه عربی چه زمانی به اتمام میرسه و بعد از اتمام این مبحث چه زمانی باید مرور بشه و حرکت بعدی من برای تکمیل مطالعه عربی چی هست و بعد از اون باید از کدام مبحث شروع به مطالعه بکنم. یک برنامه ریزی اصولی طبق تایمی که در اختیار دارین ابتدا باید برای شما هدف گذاری منظم و دقیقی رو مشخص بکنه تا شما تکلیفتون با خودتون مشخص بشه و بدونید که باید چیکار کرد و بر اساس جزییات روزانه، تصمیم های مهم رو برای آینده تحصیلیمون مشخص بکنیم.
- شخصی سازی شده و متناسب با داوطلب باشد
یکی از اشتباهاتی که بسیاری از ماها دچارش شدیم و برام جالبه که متاسفانه در حال حاظر هم بسیار هم دچارش میشیم، استفاده از برنامه ریزی های کلیشه ای و همگانی است. بسیاری از مراجعه کننده ها به بنده دچار این بحران شدن و بدون آشنای و برسی از یک برنامه درست و منطقی شروع به اجرا میکنند ولی چون توانایی خودشون رو نمیشناسن و نیاز ها و نقاط ضعف خودشون رو نمیشناسن، بعد از یک مدت کوتاه از اجرای برنامه خسته میشن و رهاش میکنن و میرن دنبال یک برنامه جدید تری تا با اون آزمون خطا بکنند و خلاصه اینقدر از این برنامه به اون برنامه میپرن که تا به خودشون میان میبینن کلی تایم از دست دادن و چند ماه دیگه کنکوره یا امتحاناتشون داره شروع میشه و هنوز نتونستن دو تا درس رو خوب بخونن. آخه عزیز من چرا تو اصرار براین داری که برنامه ای رو که یک تراز بالا داره استفاده میکنه رو اجرا بکنی و طی 2 هفته معجزه بکنی و جایگاه رتبه ها برتر رو به دست بیاری؟ اونایی که ندیده و نشناخته میرین آزمون آزمایشی شرکت میکنید یا کلی دی وی دی آموزشی میخرید و کلی هزینه کتاب تست میدین و کلاس های جورباجور رو ثبت نام میکنید و بعد از کلی هزینه های کلان آخرشم نا امید میشید و دست از کنکور و درس خوندن میشورید. عزیزان من راه موفقیت این نیست !
هر کدوم از ما ها توانایی ها و شاخص های منحصر به فرد خودمون رو داریم. درصحنه رقابتمون در کنکور سراسری میزان تلاش صحیح و با آگاهی مارو از رقبامون برتر میکنه و اینجوری پیشی میگیریم، ما باید اول توانایی های خودمون رو بشناسیم و با توجه به اینها شروع به اجرای یک برنامه بکنیم تا وسط راه کم نیاریم و از ادامه راه دست بکشیم. عقیده داشته باشین که اگر برنامه ریزی مخصوص به خودتون با ساعات مشخص و میانگین ها مرتب رو اجرا بکنید یقینا خیلی زود پیشرفت رو درون خودتون احساس میکنید.
- داشتن الگوهای مناسب
از مهم ترین ویژگی ها یک برنامه ریزی داشتن الگو های درست و منظم است. این الگو ها شامل چه چیز هایی مشن ؟
1- اولین الگو، تفکیک مطالب و کارشناسی سوالات کنکور
- . برنامه ریزی مناسب باید مطالب رو برای داوطلب کاملا تفکیک بکنه تا داوطلب هوشمندانه و با حداکثر بهینه سازی درس بخونه، بطوری که داوطلب انرژی و بیشتر تایمش رو روی مطالبی صر کنه که ارزش بیشتری دارن و سوالات زیادی هم ازشون طرح میشه. الگوی تفکیک مطالب باید داخل برنامه ریزی ما گنجونده بشه و ما نباید انرژیمون رو با خوندن مطالب کم ارزش هدر بدیم.
2- دومین الگو، الگوی مرور
- حتما بار ها از معلملن و مشاوران و یا اطرافیانتون شنیدید که درس ها باید مرور بشن و قطعا از فواید مرور چیزهای زیادی شنیدید و بعضی از شما از فواید مرور درست نفع زیادی بردین. اگر بگم که داشتن الگوی ماسب برای هر درس حتی از مطالعه اون درس هم مهم تره اغراق نکردم چون که مشکلات تعداد کثیری از بچه های کنکوری عدم مرور درست هست و بعد از مدتی مطالب از ذهنشون پاک شده و مجبور شدن که دوباره مطالب رو بخوننو این یعنی فاجعه عزیزان، برای یک دانش آموز کنکوری هیچ چیز بدتر از این نیست که مجبورر بشه دوباره مطالب رو بخونه. اما اگر شما زمان های مرور صیح و همچنین اگلو های مرور صحیح رو بدونید با صرف کمترین زمان ممکن میتئنید به همه مالب تسلط کافی داشته باشین و زمان رو اختصاص بدین به یادگیری مطالب جدید. اما الگو ها مرور درست داخل برنامه ریزی اصلا چی هست؟
1- زمان ها صحیح مرور
2- چگونه باید مرور بکنیم؟
بعد از اولین جلسات مطالعاتی برای هر درس، حتما بعد از 24 ساعت یکبار نکات مهم و تست های مهم رو مرور کنید و سعی منید برای خودتان بعد از پایان جلسه مطالعه، خلاصه نویسی کنید تا خلاصه نویسی خودتون رو راحت تر مرور کنید (حین مرور از از تست های نکته دار غافل نشین) |
*مهم ترین اصل در مرور،پیوستگی مرور هست |
برای مرور های هفتگی و ماهانه بیشتر از مرور های همراه با آزمون استفاده کنید زیرا بهترین مرور برای بازه های طولانی مدت حل آزمون ها آزمایشی و برسی و تحلیل تست ها گزینشی هستش (برای مرور آزمون حتما حتما پاسخ نامه سوالاتی رو که غلط حل کردین یکبار با دقت مطالعه کنید و سوالاتی که نکات مهم تری رو دارن رو هم برسی کنید. همینطور میتونید که از جزوات معلمتون استفاده کنید و هر از چند گاهی جزوه معلم رو دوره کنید ) |
3- سومین الگو، داشتن پارت بندی های مناسب
برای خیلی از ما سوال است که چطور باید به مطالعه دروس بپردازیم بدون اینکه خسته بشیم ؟و برنامه ریزی رو باید در چند قسمت اجرا کنیم ؟و برای دروس اختصاصی و عمومی چقدر باید تایم گذاشت؟
یک برنامه ریزی مناسب باید در برگیرنده تمام جزییات لازم برای یک داوطلب کنکوری باشد بطوری که در حین اجرای برنامه ریزی با داشتن چارت های دقیق و منظم دروس را مطالعه میکنه و پارت به پارت برنامه رو اجرا میکنه. البته باید این رو هم مد نظر داشته باشیم که برنامه ریزی باید انعطاف مخصوص و منحصر به فردی رو داشته باشه به طوری که ما با اعمال یک سری از ایستاگاه های جبرانی بتونیم باحثی رو که جا موندیم از برنامه با بخوبی مطالعه نکردیم با تجدید قوای دوباره، جبران کنیم که این نظم و رو باید در برنامه ریزی ببینیم و نمیشه بدون در نظر گرفتن این نکته به اجرای برنامه ریزی پرداخت.
پارتیشن بندی برنامه ریزی چگونه است؟
در ابتدا باید بگم که اگر میخوایید نتیجه مطلوبی رو بگیرین باید پیش نیاز ها و همنیاز های مربوط به درساتونو خوب بشناسید و نمیشه همینجوری وارد بعضی مباحث شد و باید این نکته رعایت بشه. برای مثال برای مطالعه مبحث مشتق در درس ریاضی، شما بایستی ابتدا به مباحث انواع توابع، مثلثات و حد و پیوستگی مسلط بشید و بعد از اون با تسلط کامل و جامع وارد مبحث مشتق بشین و خیالی راحت و با یادگیری 100 درصد این مطلب رو یاد بگیرید و این نکته رو هم بگم که خیلی از بچه هایی که عقیده دارن که مباحثی براشون خیلی سخته و نمیتونن یادبگیرن قطعا این عزیزان پیش نیاز های یادگیری این مباحث رو یادنگرفتن و در برخورد با مسیله جدید دچار مشکل میشن. بنا براین بهتون توصیه میکنم بچه های عزیزم که حتما حتما مطالب رو با رعایت منظم پیش نیاز ها و هم نیاز ها مطالعه کنید تا دچار مشکل در مطالب جدید نشید و خب صد البته این وظیفه برنامه ریز هستش که پیش نیاز هارو برای شما مشخص بکنه.
4- چهارمین الگو، الگوی 4*3
یکی از نکته های مهم و اصلی در یک برنامه ریزی اصولی، برقراری تعادل بین مطالب پایه و مطالب دوازدهم هست. بچه های که دوازدهمی هستن باید هم به مدرسشون برسن، هم به مطالب پایه و در کنار آزمون آزمایشی ای که بعضی از دوستامون شرکت کردن باید برنا مه ای رو دریافت بکنن که در برگیرنده و پوشش دهنده تمامی این موضوعات مهم باشه. الگوی مناسبی که برای بچه های دوازدهمی به کار برده میشه الگوی 4*3 هست. این اگو به شما برنامه ریزی ای رو ارایه میکنه که بتونید 4 روز در هفته رو به مطالب دوازدهم و مدرستون بپردازین و 3 روز در هفته رو به مطالب پایه اختصاص بدین تا این تعادل در برنامه ریزی و مطالعه شما برقرار بشه.
نکته بعدی که برای الگوی 4*3 میتونم بگم این هستش که این الگو میتونه برای در های اختصتصی و عمومی اجرا بشه شما با این الگوی جذاب میتونید ساعات مطالعه خودتو در طول روز به پارت های3 قسمتی و 4 قسمتی تبدیل بکنید و 4 ساعت از مطالعه روزانتون رو به مطالعه دروس اختصاصی و 3 ساغت رو به مطالعه عمومی ها بپردازید.
پایان جلسه اول ...
برنامه ریزی ویژه (جلسه دوم)
سلام به همه دوستان عزیز و همراهان همیشگی آکادمی کنکور سبکاد
با قسمت دوم از برنامه ریزی ویژه در خدمت دانش آموزان عزیز هستیم. در این جلسه به ویژگی های مناسب برای برنامه ریزی مناسب پرداختیم. با ما همراه باشید تا پایان جلسه!
چند نکته درباره برنامه ریزی …
یک برنامه ریزی خوب ویژگی های متعددی دارد که به اختصار به چند مورد از آن ها اشاره میکنم:
- قابل انعطاف باشد؛ یعنی طوری تنظیم شود که در برخورد با حوادث و اتفاقات پیش بینی نشده انعطاف پذیر و قابل اجرا باشد.
- مناسب با شرایط فرد باشد.
- اولویت ها در آن مشخص شود.
- برای مطالعه ی هر درس وقت کافی منظور شود.
- بیش از اندازه فشرده و متراکم نباشد.
- فعالیت های شخصی و روزمره در آن منظور شود.
- برای وقت های مرده نیز کاری در نظر گرفته شود.
مدیریت، زمان، مدیریت زمان و برنامه ریزی، واژگانی آشنا و مهم هستند که در عین سادگی پیچیدگی های خاص خود را دارند. آیا ازخود پرسیده اید که این واژگان به چه معنی هستند؟آیا از آ ن ها آن گونه که باید استفاده کرد ه اید؟
مدیریت چیست؟
مدیریت یعنی انجام کارها به صورت اثربخش «کار درست کردن» و کارا «درست کار کردن»
زمان چیست؟
زمان چیزی است که می تواند بهترین دوست شما باشد از این نظر که به شما فرصت رسیدن به اهدافتان را می دهد و از طرف دیگرمی تواند بدترین دشمن شما باشد؛ زیرا هرگز زمان به اندازه ی کافی وجود ندارد که بتوانید به همه ی کارهایتان برسید. زمان منبعی کمیاب است که نمی توان آن را ذخیره کرد یا بازگرداند.
مدیریت زمان چیست؟
مدیریت زمان ابزاری است که هر کس می تواند برای تنظیم مؤثر زمان از آن استفاده کند. مدیریت زمان روشی برای فعالیت های شخصی است. مدیریت زمان نوعی انضباط فردی محسوب می شود«توجه افراد را به چیزهایی متمرکز می گرداند که باید تحقق یابند». متأسفانه هیچ قانون اکید و صریحی در مورد مدیریت زمان وجود ندارد که بتوان در هر مورد آن را به کار برد، اما با قطعیت می توان گفت که قابل کنترل است. افرادی که در این تکنیک موفق اند، از چرخه ی سودمندی زمان خود آگاهی دارند و مهم ترین کارهای خود را در آن چرخه می گنجانند.
برنامه ریزی چیست؟
برنامه ریزی به اهداف «آنچه باید انجام گیرد» و نیز ابزار«چگونه باید به هدف رسید» مربوط می شود. برنامه ریزی در محیط پویا و قابل تغییر پیرامون ما باید منعطف و حاوی خلاقیت و درک مستقیم باشد، نه صرفاً یک برنامه ریزی رسمی و بدون انعطاف. این برنامه ها باید بازه های کوتاه تری داشته باشند؛ زیرا به دلیل انعطاف پذیری، شرایط بهتری برای انطباق دارند. در راستای مبحث برنامه ریزی، مدیریت بر مبنای هدف را خواهیم داشت که در آن به جای استفاده از اهداف برای کنترل، از آ ن ها برای انگیزه دادن استفاده می شود که نیروی محرکه ی قوی تری برای تحقق هدف محسوب می شود.
MBO« Management By Objective» فرایندی را ابداع کرد که در آن اهداف از بالا به پایین شکسته می شوند. اهداف هرچه قدر بزرگ هم که باشند با شروع از اهداف پای های و کوچک قابل دست یابی هستند، تقسیم برنام های جامع به برنامه ی کوچک تر با حجم کمتر است. قصد دارم روشی را معرفی کنم که در حل بسیاری از الگوریتم ها خودنمایی می کند. این روش تقسیم و غلبه نامیده می شود. نام گذاری این روش به تقسیم و غلبه برگرفته از یک تکنیک جنگی است که ناپلئون در یکی از جنگ های خود به کار برد. ارتشی از سربازان روسی و اتریشی با بیش از 15 هزار سرباز به جنگ ناپلئون آمدند. در این حال ناپلئون به قلب سپاه آن ها حمله کرد و با تقسیم سپاه دشمن به دو گروه کوچک تر و پیروز شدن بر تک تک آ نها موفق به غلبه بر سپاه بزر گتر شد. در این تکنیک یک نمونه از مسئله به نمونه های کوچک تر تقسیم شده و ترکیب حل های این نمونه های کوچک تر منجر به حل مسئله ی اصلی می شود. منطق برنامه ی راهبردی آزمو ن ها نیز بر همین اصل استوار است؛ زیرا هدف کلی کنکور را در نظر گرفته و با تقسیم مباحث در آزمو ن های متعدد غلبه بر کنکور را در پی خواهد داشت. بهترین برنامه برای مطالعه، برنام هی هفتگی است. برنام هی هفتگی مناسب ترین و بهترین برنامه است. در این برنامه می توانیم قوت ها و ضعف های روزهای بعد را جبران کنیم. از مزیت های برنامه ی هفتگی این است که هنگامی که ساعات مطالعه ی درس های مختلف را در طول هفته جمع آوری می کنید، متوجه می شوید که آیا درسی را بیش ازاندازه ی لازم مطالعه کرده اید یا نه. زمانی که کار خود را روزانه بررسی می کنید متوجه یک جانبه نگری ها و اشکالات کلی کارتان نمی شوید؛ اما وقتی عملکرد خود را در طول هفته بررسی می کنید تا حدود زیادی تعادل و عدم تعادل کارهایتان مشخص می شود. شما با این روش برنامه ریزی می توانید هر درسی را به طور متعادل و به اندازه ی اهمیت همان درس مطالعه کنید و با توجه به نقاط قوت و ضعفتان در آن درس و اهمیتی که در کنکور دارد ساعت مطالعه ی آن درس را تنظیم کنید.
منتظر جلسه سوم باشید …
” انسان ها بزرگ، برنامه های بزرگ دارند “
دکتر محمد بازوند
* دانلود pdf مقاله *
5 Comments
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی عالی بود واقعا خیلی لذب بردم
یکی از مشکلات اصلی من برای مطالعه این بود که نمیدونستم چطور باید مرور بکنم درس هامو ولی این بار کاملا متوجه شدم که چطور باید مرور کنم و روش ها و زمان اای دقیق مرور رو کاملا میشناسم و مطمینم با این روش خیلی راحت میتونم مطالب رو مرور بکنم
واقعااااااااا ممنونم از مقاله های خوبتون
سلام سینا عزیز
خوشحالیم که این مقاله تونسته به شما کمک بکنه.
سلام
دستتون درد نکنه بابت مقاله خوبتون
این نوع روش های مرور رو تا حالا استفاده نکرده بودم
فک میکنم خیلی خوب جواب بده
منتظر میمونم برای قشمت های بعدی
سلام و درود بر شما
این عالی هستش
بزودی مقالات بعدی در سایت منتشر خواهد شد.
👏👏👏👏