اسامی رشته های پیراپزشکی

محتویات
معرفی کامل رشته های پیراپزشکی
برای انتخاب رشته های پیراپزشکی در دانشگاه های دولتی و آزاد در دوره های مختلف بایستی در کنکور تجربی شرکت کرد. طبق دفترچه انتخاب رشته کنکور تجربی ، رشته های پیراپزشکی به شرح موارد زیر در دانشگاه های روزانه ، پردیس خودگردان و آزاد ارائه می شوند.
- پرستاری
- مامایی
- فیزیوتراپی
- علوم آزمایشگاهی
- هوشبری
- اتاق عمل
- بینایی سنجی
- کارشناسی تکنولوژی پرتوشناسی (رادیولوژی)
- کارشناسی تکنولوژی پرتودرمانی (رادیوتراپی)
- کارشناسی ساخت پروتزهای دندانی و دندان سازی
- شنوایی شناسی
- اعضای مصنوعی
- گفتار درمانی
- کار درمانی
- علوم تغذیه
- ساخت پروتزهای دندانی
- بهداشت عمومی
- بهداشت حرفهای
- بهداشت محیط
- مدیریت خدمات بهداشت درمانی
- کتابداری در شاخه پزشکی
- فناوری اطلاعات سلامت
- علوم حدیث، اخلاق و آداب پزشکی
- مددکاری اجتماعی
- اداره امور بیمارستانها
- تکنولوژی پزشکی هستهای
- مهندسی پزشکی بالینی
بهترین و پر طرفدار ترین رشته های پیراپزشکی رو براتون کاملا روشن و شفاف سازی کردیم. ابتدا به تشریح کامل رشته فیزیوتراپی که پرطرفدارین رشته فیزیو تراپیست هست میپردازیم …
پردرآمدترین رشته های پیراپزشکی
رشته پیراپزشکی – فیزیوتراپی (پوشش کامل)
یادگیری عمل توانبخشی و کار با وسایل مربوطه مثل وسایلی که کاربرد آنها تحریک عصب و عضله است و در ضایعات عصبی برای بازآموزی و نوآموزی استفاده میشوند و یا وسایلی که برای تسکین درد مورد استفاده قرار می گیرند و در مواردی همچون بیماری های استخوان ، مفاصل ، عضلات ، بیماری های روماتیسمی ، بیماری های اعصاب ، ضایعات ورزشی ، جراحی ها ، بیماری های قلب و عروق ، بیماری های تنفسی ، بیماری های زنان و زایمان، بیماری های پوستی ، بیماری های کودکان ، سوختگی ها ، معلولان جسمی و حرکتی کاربرد بسیاری دارد.
در کشورمان امکان ادامه تحصیل در رشته فیزیوتراپی وجود دارد و در مقاطع کارشناسی ارشد ناپیوسته و دکتری نیز ارائه می شود. مدت تحصیل در دوره کارشناسی ارشد 2 سال است و فارغ التحصیلان این رشته میتوانند در گرایش هایی مانند فیزیوتراپی ، علوم تشریح ، آناتومی ، فیزیولوژی و … وارد شده و ادامه تحصیل دهند.
با کلیک بر روی لینک های درآمد فیزیوتراپی – آینده شغلی فیزیوتراپی ، راهنما و معرفی دروس دانشگاهی فیزیوتراپی ، رشته فیزیوتراپی بدون کنکور اطلاعات بیشتری در مورد این رشته کسب کنید.
بیماران میتوانند جهت اصلاح الگوی تنفسی، بهبود کارکرد ماهیچههای دستگاه تنفسی و آموزش شیوههای مختلف تنفسی و تمرینات لازم به فیزیوتراپی مراجعه کنند.
مواردی که فرد میتواند به فیزیوتراپی مراجعه کند عبارتند از: آرتروز، سکتههای مغزی، کمردرد و شکستگیها بیشترین مراجعهکننده به فیزیوتراپیها هستند، ادامه داد: بیماران شکستگی استخوانها، دررفتگی مفاصل، اختلالاتی مانند کمردرد، دردهای عضلانی، اسپاسمهای عضلانی، انحراف در انحناهای ستون فقرات، ضایعات بافت نرم مثل پیچخوردگیها، پارگی رباطها، منیسکها، فتق دیسک بین مهرهای، نرمی کشکک، کشیدگی زردپیها و ماهیچهها، اختلالات مادرزادی مثل دررفتگی مفصل ران، کف پای صاف، پای پرانتزی، پای ضربدری، قطع اندامها به علل مختلف، خشکی مفصل شانه و آرنج تنیس، فلج مغزی، فلج اطفال، سکته مغزی، تومورهای دستگاه عصبی، سردردها، عدم تعادل، صدمات و ضایعات ورزشی، آرتریتها، نشانگان گیلن–باره، کژگردنی، فلج ارب و بیماریهای قلبی و تنفسی، سرطانها، سوختگیها و جراحیهای مختلف.
عناصری مانند:
- بیمار محوری
- درمان مبتنی بر شواهد
- کاربرد اصول مدیریت در روند درمان
- مشارکت بیمار در درمان بهعنوان یک عضو در تیم درمان
- دیدگاه کُلنگری به بیمار و بیماری
- نگاه ویژه به سبک زندگی بیمار
- دیدگاه اقتصادی
- اعتقاد به بهبود فرایندها در سیستمهای سلامت
- یکپارچه دیدن خطوط پیشگیری، درمان و توانبخشی در سیستم سلامت
- تغییر الگوی بیماری
پیروزی تئوریهای مبتنی بر حرکت توانستهاست فیزیوتراپیستها را در کشورهای مختلف تبدیل به عناصر پیشرو و در ذات خود مدیر برای این بهبود کند.
فیزیوتراپی تا سال ۱۹۴۵ میلادی به علت نبودِ فیزیوتراپیست و وجودِ فقط تکنیسین فیزیوتراپی و فعالیت در بخشهای بازپروری و بازتوانی، قسمتی از توانبخشی بودهاست، ولی بعد از سال ۱۹۴۵ میلادی و بهوجود آمدن فیزیوتراپیت مدرن، شامل درمان و توانبخشی شد و بعد از سال ۲۰۰۰ میلادی با عناوین دکترای حرفهای فیزیوتراپی شامل پیشگیری، درمان و توانبخشی شدهاست.
واقعیت این است که فیزیوتراپی، به خاطر دیدگاههای جدید خود، در حال ترک حیطهٔ توانبخشی است.
اکنون فیزیوتراپی بهعنوان عضوی در انواع گروههای چندرشتهای شناخته میشود.
فیزیوتراپی در بیماران تنفسی شامل اصلاح الگوی تنفسی، تقویت عضلات سامانهٔ تنفسی، تخلیهٔ ترشحات داخل ریه و مجاری تنفسی، همچنین تحریک رِفْلِکس سرفه و آموزش روشهای تنفسی و تمرینات تنفسی است.
برای درمان بیماران قلبی بستری شامل بهبود وضعیت بیمار و نیز افزایش کارایی سامانهٔ قلبی-عروقی است.
فیزیوتراپی ریه: این درمان یکی از مقدماتیترین روشهای درمانیِ فیزیوتراپی در تاریخ این رشته بودهاست و پایهٔ درمان فیزیوتراپی در بیماران بستری محسوب میشود. این درمان مجموعهای از روشهای درمانیِ مختلف است که در جهت بهبود تنفس و تخلیهٔ ترشحات بهکار میرود. بیمار با این درمان ازنظر اکسیژنرسانی وضعیت بهتری پیدا خواهد کرد.
موارد کاربرد فیزیوتراپ
- پوسچرال درناژ
- مانوورهای دستی مانند: chest percussion, chest vibration, turning
- تمرینات تنفسی مانند: deep breathing exercises, andcoughing
- موارد دیگر: suctioning, nebulizer treatments
فیزیوتراپی ریه در بیماران قلبی نیز انجام میشد، اما افزایش دانش درمان بیماریهای قلبی، قلب بهعنوان یک عضو عضلانی مدنظر فیزیوتراپی قرار گرفت و به دلیل نزدیکی و تأثیر ریه و قلب بر روی یکدیگر، فیزیوتراپی قلبی-ریوی با تأثیر فراوان بهوجود آمد. فیزیوتراپی قلب و ریه: اکنون یکی از تخصصهای فیزیوتراپیستهاست. در این روش، طیف گستردهای از بیماریها تحت درمان فیزیوتراپی قرار میگیرند.
این روشِ درمانی، هدفهای مقدماتی شامل افزایش تحمل و عدم وابستگی بیمار به دیگران است.
شرح وظایف فیزسوتراپیست ها
- فیزیوتراپیست تحت نظارت مستقیم مسئول فیزیوتراپی انجام وظیفه میکند.
- تصدی سمت میتواند با لیسانس فیزیوتراپی (BSPT) یا فوقلیسانس فیزیوتراپی (MSPT) یا دکترای حرفهای فیزیوتراپی (DPT)و دکترای تخصصی فیزیوتراپی (PhD) باشد.
- نظارت بر فعالیتهای درمانی دستیار فیزیوتراپی، تکنیسین فیزیوتراپی، کمکفیزیوتراپی
- تشکیل پرونده جهت بیماران فیزیوتراپی
- ثبت کلیهٔ نکات مربوط به بیمار و مراحل درمان و کلیهٔ وقایع در حین درمان
- جمعآوری و گزارش کلیهٔ آمارِ درمانیِ بیماران به مسئول بخش
- آموزش و توصیه به بیماران یا همراهان آنها
- شرکت در بازآموزیها بهطور سالیانه و ارائهٔ مدارک مربوط
- رعایت اصول اخلاق حرفهای
- بررسی و معاینهٔ انفرادی و گروهی نقصهای بالقوه یا بالفعل، محدودیتهای عملکردی، ناتواناییها
- تشخیص محدودیتهای حرکتی، ناتوانیها یا بیماریها
- طراحی و برنامهریزی برای درمان
- مشاوره و آموزش به بیمار
- اجرای مداخلات درمانی مانند مانوالتراپی، الکتروتراپی، تمریندرمانی، هیدروتراپی
- ارزیابی پیشرفت بیمار
- ثبت مراحل درمان
- تهیهٔ گزارش درمان در پایان آخرین جلسه درمانی جهت ارائه به پزشک ارجاعدهنده
- ارائهٔ خدمات درمانی به بیماران اعم از سرپایی یا بستری مطابق دستورالعمل مسئول بخش
- انجام سایر امور محوله از طرف مسئول بخش در حدود اخلاق حرفهای
- حفظ اطلاعات و اسرار مربوط به کارکنان و بیماران
- عدم دخالت در امور درمانی همکاران و درصورت نیاز گزارش به مسئول بخش
کیف ابزار فیزیو ترامیست ها
امروزه فیزیوتراپیستها باید آمادگی لازم برای مقابله بیماریها و عوارض آن را داشته باشند این فقط شامل مهارتها و دانش نمیباشد پس این پزشک مدرن باید بتواند از خود پاسخ مناسبی بروز دهد. برای این امر کیف با مجموعههای مختلفی پیشنهاد شدهاست ولی در ظاهر امر کیف پیشنهادی انجمن فیزیوتراپی آمریکا از همه مقبول تر است:
اندازههای کیف: ۱۷ اینچ، ۱۲ اینچ، ۴ اینچ.
ابزارها مورد نیاز در کیف:
- گوشیپزشکی
- چکش سنجش واکنش
- دستگاه فشار خون
- متر اندازهگیری
- کمربند با طول ۶۰ اینچ
- قیچی بانداژ (Lister ۵ ۱/۲” Bandage Scissors)
- گونیامتر ۱۸۰ درجه
- گونیامتر۳۶۰ درجه
- مجموعه آچار آلن (جهت تنظیم بریس، اروتز، پروتز، عصا)
- آچار فرانسه (جهت تنظیم بریس، اروتز، پروتز، عصا)
- پیچ گوشتی (جهت تنظیم بریس، اروتز، پروتز، عصا)
- باند لاستیکی جهت تمرینات
- چراغ قوه
- ترمومتر
- دفترچه ثبت اطلاعات بیمار و پیگیری
- کارت ویزیت: شامل اطلاعات فردی، تلفن، تلفن ضروری (موبایل)
محل کار فیزیو تراپیست ها
کلینیکهای خصوصی، مراکز ورزشی، مراکز صنعتی، خانهها، مدارس، بیمارستانها، مراکز و کلینیکهای سالمندی، پادگانهای نظامی، و محل نگهداری ناتوانان جسمی.
بخشهای فیزیوتراپی و کلینیکهای فیزیوتراپی دارای یک مسئول میباشند که باید جواب گوی بیمار و خدمات ارائه شده و مشکلات قانونی باشند این عنوان در تمامی کشور فقط متعلق به فارغ التحصیلان فیزیوتراپی در تمامی مقاطع به شرط داشت مدرک پایه کارشناسی (لیسانس) است.
دکترای حرفه ای فیزیوتراپیست
با تغییرات در اپیدمیولوژی بیماریها از تب زا و عفونی به ناتوانکننده مانند انواع استئوآرتریتها و بیماریهای قلبی و ریوی اکنون برای حضور در خط مقدم در برخورد با اینگونه بیماریها فیزیوتراپیستها بسیج شدهاند و این کار در اولویت اول سلامت ملی کشورها قرار گرفتهاست لذا تمامی فیزیوتراپیستها ابتدا در آمریکا و سپس در مناطق دیگر دنیا مجبور به گذاشت عنوان دکتر در اول اسم خود در تمامی فعالیتهای شغلی شدهاند.
این گذاردن عنوان در بعضی از کشورها ماتند آمریکا و انگلستان با گذراندن دوره و بعضی کشورها با تأیید دولت یا انجمن مربوط مانند هند صورت پذیرفت. اکنون دانشکدههای پزشکی در آفریقا، آمریکای جنوبی و شمالی و بسیاری از کشورهای آسیایی و کشور استرالیا فیزیوتراپی دکترای حرفهای شدهاست. در بعضی کشورهای اروپایی و حتی افغانستان دسترسی مستقیم به بیمار از قوانین کشوری شدهاست.
دیدگاهتان را بنویسید